Mijn ontdekking van het Hogeland – Trudy Beekman

Mijn ontdekking van het Hogeland is een schetsdagboek waarin tekenaar en natuurliefhebber Trudy Beekman ons meeneemt naar het dorp Warffum op het Groningse Hogeland waar ze als nieuwkomer haar nieuwe omgeving fietsend, kijkend en schetsend leert doorgronden. Het weidse Hogeland met zijn wierden, maren en waddenkust blijkt een landschap dat even vreemd als avontuurlijk voor haar is: een gebied met hoogteverschillen en kromme weggetjes, met een eigen kleurenkaart (bruin-roze-groenoker), met veel wind en een heel eigen planten- en dierenleven.

‘Het gebeurt niet zo vaak dat het volkomen windstil is. Maar vandaag is het zo’n dag. Ineens was ik slagschaduwen aan het tekenen. Die zag ik op de grond en die had ik nog niet eerder gezien, want daarvoor moet het volledig bladstil zijn. En dat is uitzonderlijk, want het waait hier steevast op het Hogeland. Ik heb dan ook altijd windklemmen bij me, om te zorgen dat mijn papier niet steeds om- of wegwappert. Die had ik in Wageningen en Amersfoort niet nodig.’

Dit eerste jaar op het Hogeland levert elke dag verrassingen op voor Beekman: een zee op afstand, aangespoelde waddenstruikjes in de kwelders, bruine kiekendieven hoog in de lucht, witte abelen, meidoorns en kornoelje langs de wegen, bijzondere kippenrassen in Eenrum en glidkruid in de sloten. ‘Een oude vriendin!’

Beekman doet wat Frances Mayes deed met Toscane en Peter Mayle met de Provence – ze schrijft met geestdrift en passie over het ontdekken van een landschap dat ze voordien alleen van plaatjes kende.

Atelier Trudy Beekman is gevestigd aan de Hoofdstraat 5 in Warffum en is open voor bezoek. Controleer de mogelijkheden op de website.

Ik wil dit boek graag bestellen.

 

Informatie

Tekst en beeld: Trudy Beekman

Redactie en voorwoord: Louis Stiller

Vormgeving: Elzo Smid

Productie en uitgave: Henk van Welzen

Dit boek werd mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het J.B. Scholten/H.S. Kammingafonds.

Aantal pagina’s: 128 – Full colour