Nieuws

Nieuw: ‘Koos Scholma – portret van een veranderd Groninger landschap’

Hoe Groningen er ooit uit zag, is prachtig te zien op de ruim tweehonderd schetsen tekeningen en schilderijen die architect en tekenaar Koos Scholma (1912-­2007) maakte. Deze zoon van een rijtuigbouwer en meubelmaker uit Winsum had vanaf zijn vroege jeugd belangstelling voor gebouwen en landschappen, en tekende deze met veel gevoel voor detail. Niet zo verwonderlijk dat hij uiteindelijk koos voor een loopbaan als architect.
Scholma’s tekeningen in dit kloeke boek (29,7 x 21 cm, hardcover) zijn de getuigen van stilstand en verandering in het Groningse landschap. Nadat hij ze had getekend, werden huizen, kerken, boerderijen, molens, maren en weggetjes subtiel gerenoveerd of aangepast, en een aantal verdween zelfs helemaal.

Al met al geven de ruim tweehonderd schetsen van Koos Scholma – van Pieterburen tot Haren, van Leens tot Thesinge – ons inzicht in de subtiele, maar belangrijke veranderingen van het Groninger landschap – een landschap dat nog steeds door velen op handen wordt gedragen.

Koos Scholma – portret van een veranderd Groninger landschap komt in november uit. Vroege bestellers – voor 11 november – krijgen €2,50 korting (van €30 voor €27,50) en hoeven ook geen verzendkosten te betalen.

Recensie ‘Mijn ontdekking van het Hogeland’: “aangename vorm van lichtvoetigheid”

In het september-nummer van het Groninger tijdschrift Blad recenseert Alfred van Hall het boek Mijn ontdekking van het Hogeland van Trudy Beekman. “Het Hogeland door de ogen van een nieuwkomer: dat is exact de goede titel voor deze verzamelde kunstwerken van schilder en schrijfster Trudy Beekman. (…) Beekman zoekt het kenmerkende landschap, de overweldigende natuur, de verrassende biodiversiteit en de eeuwenoude wierden niet echt op, maar gaat vanuit haar nieuwe woonplaats Warffum op pad. Alles lijkt bij toeval te gebeuren en vervolgens tot schetsen te leiden. Er is geen vooropgezette route. De dag brengt wat hij als vanzelfsprekend en onbaatzuchtig wil geven. (…) Je kijkt met verwondering naar wat je dacht te weten, omdat het – meen je – altijd zo geweest is. En opeens herken je beelden vanuit een gekantelde werkelijkheid en een nooit gebruikte invalshoek.”

“Trudy Beekman schildert niet alleen met enthousiasme en kunde, ze schrijft daarnaast in bloemrijke taal op wat haar de bewuste dag opviel of inspireerde. Haar observaties zijn alleraardigst. Ze neemt waar en formuleert daarna uitstekend. Ze doet dat met een aangename vorm van lichtvoetigheid, relativeringsvermogen en humor. De tekst ondersteunt de schetsen, omgekeerd geldt hetzelfde.”

Trudy Beekman op tournee in Middelstum, Eenrum en Groningen

Nu haar boek Mijn ontdekking van het Hogeland is verschenen, gaat Trudy Beekman op tournee langs verschillende plekken in Groningen die inspiratie bieden voor haar werk en soms ook een rol spelen in haar boek.

Na de boekpresentatie bij het Spijslokaal van het Openluchtmuseum in Warffum zal de kunstenaar/natuurliefhebber acte de présence geven in de theetuin van slot Ewsum, Oosterburen 1, Middelstum op zondag 23 aug van 14:00-15:30 u. en daarna in Kwekerij De Kleine Plantage, Handerweg 1, Eenrum op zaterdag 29 augustus (14.00-15.30 uur) en in de Prinsentuin Groningen aan de Turfsingel op zondag 6 september, van 14.00-15.30 uur. Trudy Beekman signeert, tekent en schetst bij deze gelegenheid en geeft tevens een bijzondere, gratis boekenlegger weg.

 

 

Trudy Beekman bij RTV-Noord

Trudy Beekman was in de uitzending van RTV-Noord van woensdag 12 augustus om te praten over haar boek Mijn ontdekking van het Hogeland. In een geanimeerd gesprek legde ze de beweegredenen achter het schetsdagboek uit.

“Ik schets, dat is mijn kunstvorm, daar geef ik ook les in. (…) Als ik teken luister ik, voel ik, ruik ik. Dat alles samen helemaal in het moment. Het boek gaat over anders kijken, over inspiratie.”

Presentatie ‘Mijn ontdekking van het Hogeland’ – Trudy Beekman

Op zondag 16 augustus om 14:00 u. wordt het boek ”Mijn ontdekking van het Hogeland’ van tekenaar en natuurliefhebber Trudy Beekman gepresenteerd in het Spijslokaal aan het Oosterkerkpad 3 te Warffum. U bent allen van harte uitgenodigd.

In dit schetsdagboek neemt Beekman ons mee op een bijzondere tocht langs het Hogeland en de Waddenkust. Ze laat ons zien hoe ze als ‘nieuwkomer’ dit gebied leert kennen en elke dag verrassende ontdekkingen doet: een zee op afstand, bruine kiekendieven hoog in de lucht, witte abelen langs de wegen, bijzondere kippenrassen in Eenrum. ‘Schetsen is wortel schieten.’

Op deze boekpresentatie is Trudy gewoon aan het werk: schetsen, tekenen, maar heeft ze ook alle tijd om vragen te beantwoorden, haar boek te signeren en in gesprek te gaan over kijken, tekenen en leven op het Hogeland. Bovendien geeft ze een bijzondere boekenlegger weg.

‘Vuile vis’: eerste verhaal Joh. G. Wijsbeek in de Eemsbode

In de Eemsbode van 20 februari 2019 staat een eerste verhaal van Joh. G. Wijsbeek uit het gloednieuwe SBNG-boek Schipperskind. Deze eerste column uit het boek, dat binnenkort verschijnt, gaat over natuur en milieu, vroeger en nu. Wijsbeek schreef de columns begin jaren zeventig, toen hij terugkeek op zijn jeugd in Appingedam in het begin van de twintigste eeuw.

‘Wijsbeek beschreef een wereld die in 1972 al lang was verdwenen: een wereld waar je met beren kon vechten op de kermis, waar je boetes kon krijgen voor wapperend wasgoed en waar jongens een briefje mee naar school kregen waarop hun vader geschreven had dat zoonlief vanaf dat moment toestemming kreeg om tabak te pruimen.’

Schipperskind is verkrijgbaar via deze site (namelijk hier) en binnenkort ook in de boekhandel.