Recensie ‘Mijn ontdekking van het Hogeland’: “aangename vorm van lichtvoetigheid”

In het september-nummer van het Groninger tijdschrift Blad recenseert Alfred van Hall het boek Mijn ontdekking van het Hogeland van Trudy Beekman. “Het Hogeland door de ogen van een nieuwkomer: dat is exact de goede titel voor deze verzamelde kunstwerken van schilder en schrijfster Trudy Beekman. (…) Beekman zoekt het kenmerkende landschap, de overweldigende natuur, de verrassende biodiversiteit en de eeuwenoude wierden niet echt op, maar gaat vanuit haar nieuwe woonplaats Warffum op pad. Alles lijkt bij toeval te gebeuren en vervolgens tot schetsen te leiden. Er is geen vooropgezette route. De dag brengt wat hij als vanzelfsprekend en onbaatzuchtig wil geven. (…) Je kijkt met verwondering naar wat je dacht te weten, omdat het – meen je – altijd zo geweest is. En opeens herken je beelden vanuit een gekantelde werkelijkheid en een nooit gebruikte invalshoek.”

“Trudy Beekman schildert niet alleen met enthousiasme en kunde, ze schrijft daarnaast in bloemrijke taal op wat haar de bewuste dag opviel of inspireerde. Haar observaties zijn alleraardigst. Ze neemt waar en formuleert daarna uitstekend. Ze doet dat met een aangename vorm van lichtvoetigheid, relativeringsvermogen en humor. De tekst ondersteunt de schetsen, omgekeerd geldt hetzelfde.”